ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι πατάτες που καλλιεργούνται στο Αρχάγγελο Πέλλας

Οι πατάτες που καλλιεργούνται στο Αρχάγγελο Πέλλας είναι φημισμένες για την υψηλή ποιότητα και την αξεπέραστη νοστιμιά τους. Οι πατάτες μας είναι ορεινές, καλλιεργούνται σε υψόμετρο 1200 μέτρων και αποθηκεύονται από το Σεπτέμβριο έως και το Μάιο.

Παράγουμε πατάτες Αρχαγγέλου σε δύο ποικιλίες: ποικιλία agria και ποικιλία melody, που είναι ιδανικές για τηγάνι και φούρνο αντίστοιχα.

Hπατάτα αποτελεί μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή και, κυρίως σε υδατάνθρακες, με τη μορφή αμύλου. Επίσης, οι πατάτες είναι πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος B καθώς και φυλλικού οξέος. Περιέχουν, ακόμη, περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο:

Οι πατάτες, λοιπόν, εκτός από νόστιμη και λαχταριστή τροφή, αποτελούν και μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για να μπορέσουμε όμως να ωφεληθούμε από τα πολύτιμα συστατικά τους θα πρέπει να προσέχουμε το πώς τις αποθηκεύουμε και το πώς τις μαγειρεύουμε. Για να διατηρούν τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες τους είναι σημαντικά τα εξής::

Θα πρέπει να αποθηκεύουμε τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, αφού ο ήλιος οδηγεί στο πρασίνισμα της πατάτας εξαιτίας μιας τοξικής ουσίας που αναπτύσσεται και ονομάζεται σολανίνη.

Καλό είναι οι πατάτες να μην αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έτσι χάνουν μεγάλο μέρος από τη βιταμίνη C που περιέχουν..

Όταν βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα της διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης C, των βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και του καλίου της απ’ ό,τι σε αντίθετη περίπτωση. Γι’ αυτό, προτιμάμε να τις μαγειρεύουμε και να τις καταναλώνουμε με τη φλούδα τους (βραστές ή ψητές) με την προϋπόθεση ότι τις έχουμε πλύνει πολύ καλά πριν το μαγείρεμα.

© 2024 All Rights Reserved.